Routers worden gebruikt om de netwerken te bouwen. Zo kan bijvoorbeeld een router gebruikt wordt om veel computers met elkaar verbinden en ook de toegang tot het internet geven. Sommige bestanden kunnen ter beschikking worden gesteld en andere gebruikers kunnen ze downloaden. Router fungeert vaak als een gateway en hij selecteert de beste weg om informatie snel te sturen naar de bestemming. Bij elke internet abonnement in Nederland ontvang je standaard een router en/of modem.
Wat doet een router precies?
Routers analyseren de gegevens over het netwerk. Ze bieden ons connectiviteit met de buitenwereld en beschermen ons tegen bedreigingen van informatiebeveiliging en kunnen zelfs beslissen over het verlenen van voorrang aan bepaalde computers. Afhankelijk van de activiteiten en plannen voor het netwerk kunnen routers voorzien worden met verschillende functies. Hier zijn enkele van de beschikbare mogelijkheden. Firewall: speciale software die inkomende gegevens onderzoekt en beschermt het netwerk tegen aanvallen van hackers. Ziggo bijvoorbeeld, levert ook zelf beveiligingssoftware.
Een virtual private network (VPN) is een veilige methode om de verbinding te maken met de gebruikers die buiten het lokale netwerk zich bevinden. Ze kunnen de toegang tot dat netwerk vanaf krijgen. Routers bieden de mogelijkheid om toegang tot het internet op bepaalde tijdstippen en dagen van de week af te zetten. Ze bevatten ook ingebouwde DHCP-servers met de mogelijkheid van het reserveren van adressen en controlemechanismen van het netwerkverkeer.
Een snelle router voor draadloos internet
De meest geavanceerde functie van routers is de controle van de transmissiesnelheid. Het is mogelijk op basis van maximaal 20 regels, die kan men in het speciale paneel invoeren. Zo kan de gebruiker data-overdrachtssnelheid voor verschillende groepen computers veranderen in beide richtingen. Op basis van de informatie van TCP / IP-pakketten kunnen routers de pakketten van een netwerk aan de bestemming sturen. Dat proces noemt men routing of routering. Laatste tijd wordt het ook ondersteuning voor DLNA-netwerktechnologie steeds vaker geïmplementeerd. Daarmee kan men media binnen het thuisnetwerk delen. Bijvoorbeeld kan een video van een laptop op een TV via de DLNA afgespeeld worden.