Glasvezel internet Een glasvezel internet abonnement vergelijken
Glasvezel is een flinterdunne, ijzersterke glasdraad die gebruikt wordt om licht te transporteren. Dit gebeurt door interne reflectie: het licht komt onder een hoek de kabel binnen en beweegt vooruit omdat het voortdurend tegen de randen van de kabel terugkaatst. Dit kan omdat een laagje op de kabel geen licht doorlaat. Met behulp van het licht kunnen gegevens verstuurd worden. Dat is ook waar de term ‘internet met de snelheid van het licht’ vandaan komt.
Wat zijn de voordelen van glasvezel?
Glasvezel is zoals gezegd zeer sterk en buigzaam. De trekkracht is zelfs groter dan die van nylon. Een groot voordeel is, dat het geen hinder ondervindt van storingen van buitenaf. Dit maakt het materiaal buitengewoon betrouwbaar en is erg belangrijk voor de gegevens die over de lijn worden gestuurd. Voor gegevensoverdracht via glasvezel is de belangrijkste eigenschap uiteraard het feit dat licht er met een gigantische snelheid doorheen kan. Zo kunnen vandaag de dag snelheden worden behaald waar men tien jaar geleden niet eens van had durven dromen. Een aantal belangrijke voordelen op een rij:
- Enorme capaciteitEen glasvezelnetwerk kan moeiteloos grote hoeveelheden data aan. Met het oog op de toekomst is dit zeer belangrijk. We versturen en ontvangen namelijk steeds meer data. Dankzij de enorme capaciteit van glasvezel is dit geen probleem.
- Stabiel en supersnel netwerkGlasvezel werkt met de hoogst mogelijke snelheid om data te versturen: de snelheid van het licht. Daarnaast is het netwerk ongevoelig voor storingen of vertraging. Hierdoor bent u altijd verzekerd van een verbinding met de hoogste kwaliteit en snelheid. Dit geldt voor internetten, tv-kijken én bellen.
- Dezelfde download en uploadsnelheidOngekende uploadsnelheden via glasvezel betekent bijvoorbeeld in een mum van tijd foto-albums uploaden, bestanden in de cloud zetten of foto’s en filmpjes online delen. Bijvoorbeeld via KPN of Tele2.
Hoe snel is glasvezel eigenlijk?
Lange tijd werd geroepen dat de snelheid van glasvezel onbeperkt is. Dat geldt misschien voor het materiaal en licht, maar de beperking schuilt in de technologie van apparaten die de gegevens moeten verzenden en ontvangen. Op dit moment worden in onderzoekslaboratoria snelheden bereikt van meer dan 57 gigabytes per seconde. Daarmee zou je tientallen films in één tel kunnen downloaden. Goed om te weten: wanneer wordt gezegd dat een abonnement 500 Mbit/s biedt, dan biedt het ook echt 500 Mbit/s. Ook als je niet om de hoek woon bij de centrale en de hele buurt tegelijkertijd op YouTube video’s kijkt.
Waarom is glasvezel belangrijk?
Een goede internetverbinding is steeds belangrijker. Nu zal het klaslokaal of de wachtkamer bij de huisarts niet zomaar verdwijnen, maar een betrouwbare en goede kwaliteit videoverbinding biedt veel nieuwe mogelijkheden voor mensen die om wat voor reden thuis willen of moeten blijven. Maar ook voor apparaten thuis (‘domotica’) gaat een wereld open. Zo kunt u een ‘slimme’ thermostaat via uw smartphone bedienen. Handig als u op een winterse dag net wat eerder van werk terugkomt. Wanneer meer en meer apparaten gebruikmaken van uw internetverbinding, is het belangrijk dat er voldoende snelheid met een constante kwaliteit is. Glasvezel biedt deze snelle en betrouwbare internetverbinding. Omdat de capaciteit van glasvezel in principe oneindig is (‘snelheid van het licht’), kunnen we hiermee tientallen jaren vooruit.
Wat zijn de voordelen van televisie via glasvezel?
Televisie kijken via glasvezel heeft veel voordelen. Naast een groot zender aanbod, waarvan een groot deel in HD-kwaliteit, kunt u gebruik maken van zogenaamde interactieve televisie. Zo kunt u Uitzending gemist kijken en films en series bestellen en bekijken. Vanwege de hoge capaciteit kunt u in de toekomst probleemloos ultra HD (4k en 8k-televisie) kijken en andere televisiediensten gebruiken. Wist je dat Ziggo geen glasvezel heeft maar wel bijna dezelfde snelheden kan halen?